Pentru mai multe detalii puteti apela de luni pana vineri
intre orele 9:00 - 17:00 numarul de telefon
+ (40) +40726317545
 

PROCEDURA PRIVIND STABILIREA DIN OFICIU A IMPOZITULUI ANUAL PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE, PRECUM şI A MODELULUI şI CONţINUTULUI UNOR FORMULARE.

HOME    » NOUTATI/BLOG
 
Bookmark and Share
 
Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

29 SEP 2021

Actul normativ analizat  reprezintă o modificare a legislației în domeniul impozitării persoanelor fizice ce nu și-au îndeplinit obligația depunerii declarației privind impozitul pe venit – declarația unică. Mai exact, actul normativ se adresează cu precădere persoanelor fizice ce au desfășurat în anul 2020 activități independente, profesii libere, sau au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Pe parcursul anului trecut, când aceste persoane fizice au declarat că li s-au redus activitatea, aceste persoane au beneficiat, conform legislației specifice de indemnizații pentru șomaj tehnic sau alte forme de indemnizații suportate de bugetul fondului pentru șomaj. Aceste indemnizații  sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii. Persoanele fizice ce au beneficiat de aceste indemnizații au avut obligația să depună declarația unică privind impozitul pe venit și asigurările sociale până în data de 25 mai 2021 pentru anul 2020.

Actul normativ  stabilește că o sursă de informații pentru identificarea contribuabililor ce nu au depus declarațiile de impunere sunt datele comunicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, exact instituția ce a decontat indemnizațiile în cauză.

Practic, autoritatea fiscală va cunoaște persoanele fizice ce au beneficiat de indemnizație, va verifica dacă acestea și-au depus declarația unică, iar în cazul în care nu si-a îndeplinit această obligație se va trece la notificarea contribuabilului și după caz la impunerea din oficiu.

Tot prin actul normativ  s-a modificat formularul 256 decizie de impunere din oficiu și au fost actualizate mai multe anexe în procedura aceasta de impozitare. 

Expert contabil Timisoara acreditat Ceccar

MARIA NEDELCU

EXPERT CONTABIL TIMISOARA - ACREDITAT CECCAR

Nr. 43857A
 
NEWSLETTER
 
 
 
 
Maria Nedelcu Expert Contabil
© Copyright 2024 Pfa Maria Nedelcu.
Toate drepturile rezervate
TELEFON
+ (40)
+40726317545
E-MAIL
contact@marianedelcu.ro
ADRESA:
Str. J.H. Pestalozzi nr 22, Timisoara, jud. Timis, Romania